maanantai 11. helmikuuta 2013

Haastelua

Minna Talosta maalla haastoi minut vastaamaan tälläiseen käsityöaiheiseen kyselyyn. Täältä pesee.

1. Mikä on kunnianhimoisin käsityöhaaveesi?

Mulla on aina paljon haaveita ja suunnitelmia. Tällä hetkellä kun aika menee niin tehokkaasti kodin ja lasten kanssa, tuntuu kaikki haaveet melko kunnianhimoisilta. Ehkä tässä voisi kuitenkin mainita päiväpeittoprojektin. Tarkoituksena on tehdä itämaishenkinen tilkkupeitto kierrätysmateriaaleista ja jämäpaloista. Tosin voipi olla, että oikaisen hieman mutkia ja hankin osan kankaista uutena, koska muuten se ei valmistu ikinä. Tiedä sitten valmistuuko sittenkään. Tosin hyvä olis jos valmistuisi, alkaa edellinen olla niin kissan repimä ja kulahtanut.

2. Mikä on ollut kunnianhimoisin toteutuneista käsitöistä?
Olen opiskelujen tiimoilta ommellut lähes kaikkea iltapuvuista jakkupukuihin ja muihin. Jotenkin ammattiin liittyvät jutut ei tunnu nyt kuitenkan siltä että kuuluisivat tähän. Omaan maailman lyhimmän pinnan ja lähes vihasin käsitöitä aikanaan kunnes sitten Lahden kansanopistossa innostuin aiheesta uudelleen. Teinkin heti päiväpeiton, joten ehkä se silloin oli aika kunnianhimoista. Vähän myöhemmin neuloin myös ensimmäisen palmikkoneulepuseron. Ei mitään megahaastavaa, mutta niissä ylitin silloisen itseni. Mitään pitsinnypläystä ei näillä hermoilla harrasteta.

3. Jos sinulla olisi aikaa ryhtyä tekemään käsitöitä, jääkö joskus aloittamatta, kun ei osaa päättää mitä?

Mulla on koko ajan niin paljon visioita, että väistämättä välillä joudun miettimään mitä alkaisin tehdä. Kun aikaa on vähän, niin usein aloittaminen jää mietinnän tasolle. Eli kyllä jää.

4. Mitä käsitöitä teet mieluiten?
Vaihtelevasti kaikkea. On aikoja jolloin puikot suihkii, välillä keskityn pitkään pelkkiin koruihin. Haluaisin tehdä ja kokeilla mahdollisimman monia lajeja ja tekniikoita.

5. Liittyykö ammattisi käsin tekemiseen?
Olen koulutukseltani Artesaani ja Artenomi(AMK), eli niihin liittyy. Työkseni myyn vaatteita, johon ei taas liity käsityöt. Toivoisin kuitenkin jossain vaiheessa elämää tekeväni koulutustani vastaavaa työtä, se ei automaattisesti liity käsitöihin mitenkään, mutta toivoisin niin kuitenkin.

6. Vallitseeko työpisteessäsi (tai missä ikinä välineitä säilytätkään) totaalikaaos vai narskuvanpuhdas säntillisyys?
Säntillisyys on ominaisuus jota ei voi liittää edes etäisesti minuun. Joskus kuitenkin onnistun saavuttamaan edes jonkilaisen järjestyksen, joka sitten pikkuhiljaa kääntyy kaaokseksi. Eli enemmän kaaos, valitettavasti.

7. Mitä käsityömateriaalia sinulla on varastossa valmiina odottamassa, mutta et ole koskaan siitä tehnyt mitään? Kauanko olet sitä säilönyt?

Löytyy useita lajikkeita ja kauan. Olen himohamstraaja mitä tulee erilaisiin juttuihin, joista joskus voi tehdä jotain. Kankaita, lankoja, villaa, helmiä, nippeliä ja nappelia löytyy kyllä enemmän kuin laki sallii. Mutta sitten onkin ihanaa, kun alkaa tekemään jotain ja materiaalit voi kaivaa omista jemmoista. Aika usein vaan just sitä tarvittavaa ei kuitenkaan ole. Porukoiden vintillä on jemmassa amisaikoina hankittuja kankaita, eli niissä säilytysaika alkaa olla sitä kymmentä vuotta. Niitä kyllä viime kesänä karsin kirpparille ja kiertoon, mutta jotain toki vieläkin jätin jemmaan, koska voihan se olla että joskus tarvitsen...

8. Millaisessa mielentilassa teet käsitöitä? Korskuen kohti kunniakasta lopputulosta kaamealla faartilla? Nautiskellen ja rauhoittuen? Miten?
Yleensä aloitan hirveällä innolla ja vimmalla. Saatan ommella yötä myöten ja neuloa kaikki mahdolliset työmatkat ja bussin odottamisajat. Työstä riippuen valmista syntyy tai sitten into laantuu ja valmistuminen venyy tai jää kokonaan hamaan tulevaisuuteen. Innostun nopeasti ja kyllästyn yhtä nopeasti.

9. Nyt alkaa mielikuvitus loppua näiden kysymysten kanssa, mutta oletko sinä keksinyt joskus jonkin mielestäsi aivan uuden idean tai toteutustavan käsitöissä?
Joo kerran ala-asteella opettaja ei ehtinyt neuvoa jossain kirjontajutussa ja kirjoin sitten ihan omin pistoin. Haukuthan siitä tuli ja se oli yksi niistä niiteistä, joiden takia pitkään lähes vihasin käsitöitä.

10. Minkä kouluarvosanan antaisit käsityötaidoillesi?

Ehkä kasi tai ysi. Mä olen niin kovin huolimaton, etten koskaan saavuta kymppiä, mutta toki tavoitteita pitää olla

11. Mikä on sinulle rakkain jonkun muun tekemä käsityö?
Kaikki minulle ajatuksella tehdyt. Äitin villasukat ja pipot lämmittävät myös käytännössä ja esimerkkejä siskon taidonnaytteistä esittelin täällä. Isän kauan sitten nikkaroima pöytä on täekeimpiä huonekalujani ja mielestäni alyttömän kaunis. Isä on tehnyt myös paljon koruja.


Haasteen säännöt kuuluvat näin:
Kiitä ja linkitä bloggaaja jolta sait tämän haasteen. Jokaisen haastetun henkilön täytyy vastata 11 kysymykseen, jotka haasteen antaja on esittänyt ja postata vastaukset blogiinsa. Valitse sitten viisi uutta haastettavaa ja linkitä heidät postaukseesi. Keksi 11 uutta kysymystä joihin haastettujen tulee vastata. Älä haasta sitä henkilöä, jolta sait tämän.

Itse olen nyt laiska enkä heitä haastetta eteenpäin.

Ei kommentteja: